Svensk Antidoping på VM i skidskytte

Svensk Antidoping är på plats under skidskytte-VM i Östersund för att utföra dopingkontroller och för att informera allmänheten om antidopingarbetet. Med hjälp av VR-glasögon kan besökare under VM uppleva hur en dopingkontroll fungerar i verkligheten.

Sidan publicerades: Sidan uppdaterades:

I samarbete med Svenska Skidskytteförbundet och IBU, International Biathlon Union, finns Svensk Antidoping på plats i Östersund under VM den 7 till 17 mars. På uppdrag av IBU är det Svensk Antidoping som utför dopingkontrollerna under VM.

Med i startfältet under VM är bland annat regerande OS-guldmedaljören, Sebastian Samuelsson, som på senare tid blivit en stark röst för en dopingfri idrott och med det en given profil för det svenska antidopingarbetet. Sebastian Samuelsson profilerar tältet i form av rollups och fina giveaways (isskrapor) och han kommer under mästerskapsveckan förmedla viktiga budskap i Svensk Antidopings Facebookkanal.

”En viktig del av Svensk Antidopings verksamhet är att förebygga doping genom information och utbildning som ökar kunskap om antidoping. Våra insatser under VM i Östersund är ett gott exempel på hur vi gör det i samarbete med idrottsorganisationer. Den förebyggande verksamheten är även ett krav i Världsantidopingkoden. Det kravet vill förtydligas i den nya Koden som träder i kraft 2021, något Svensk Antidoping välkomnar”, säger Christine Helle, chef för Svensk Antidoping.

För besökarna under VM i Östersund är VR-upplevelsen av en dopingkontroll en unik möjlighet att få kunskap om hur det går till i verkligheten. Applikationen är framtagen av Australiens nationella antidopingorganisation, som Svensk Antidoping har fått ta del av. Svensk Antidoping finns på plats i närheten av biljettkassorna två timmar före tävlingsstart och fram till start. Passa på att testa dina kunskaper i ett antidopingquiz eller träffa Vasaloppsvinnaren Britta Johansson Norgren och Martina Perendi som är antidopingkoordinator i IBU. Dessutom finns Joanna Sjöö, utbildad dopingkontrollfunktionär, på plats för att berätta om Svensk Antidopings sökhundsverksamhet och dopingsökhunden Molly.