Uppdraget som dopingkontrollfunktionär

Sidan uppdaterades:

För att utföra dopingkontroller har Antidoping Sverige idag 61 legitimerade dopingkontrollansvariga funktionärer över hela Sverige, som arbetar på uppdrag.

Dopingkontrollansvarig är den person som leder utförandet av en dopingkontroll. Därutöver finns dopingkontrollantbiträden, som assisterar vid en dopingkontroll (idag 84 stycken). Det är endast dessa legitimerade funktionärer som får utföra dopingkontroller på uppdrag av Antidoping Sverige.

Vid en dopingkontroll finns alltid en eller flera utbildade dopingkontrollfunktionärer (DKF) på plats. För att bli auktoriserad som DKF deltar du på en intern utbildning som vi arrangerar. I den första utbildningen utbildas du till dopingkontrollbiträde, som bistår dopingkontrollansvarig i samband med en dopingkontroll.

Vem kan bli dopingkontrollfunktionär?

Vi har dopingkontrollanter från många olika branscher och med olika bakgrunder.

För att bli dopingkontrollbiträde ska du vara minst 20 år och för att delta i vidareutbildningen till dopingkontrollansvarig ska du vara minst 25 år gammal. Det är önskvärt att du innehar körkort och har tillgång till bil samt ett idrottsintresse. Du bör ha goda språkkunskaper, förmåga att möta olika sorters människor och bra på att samarbeta. I vissa fall tas även hänsyn till specialistkunskaper, så som till exempel behörig att ta venösa blodprover.

Vad innebär det att vara dopingkontrollfunktionär?

Dopingkontroller i Sverige sker på uppdragsbasis och en ersättning utgår för genomförda uppdrag. I nuläget har vi ingen heltidsanställd DKF. Som DKF bör du vara medveten om att kontrolluppdrag kan ske när som under veckans alla dagar och under dagens alla timmar.

Hur gör jag om jag vill bli dopingkontrollant?

Om du är intresserad av att bli dopingkontrollant skickar du en intresseanmälan till jobb@antidoping.se. I ämnesraden kan du skriva: "Intresseanmälan DKF"

Just nu söker vi lite extra efter dopingkontrollbiträden i följande distrikt: 

  • Kvinnlig DKB/Blodprovstagare i Norrköpingsområdet
  • Manlig DKB Uddevallaområdet
  • DKB Västerås
  • DKB Västerbotten