Dopingkontroller

Sidan uppdaterades:

Dopingkontroller är tillsammans med information och utbildning de viktigaste verktygen i idrottens antidopingarbete. Dopingkontrollen har en förebyggande, upptäckande och avskräckande roll.

Många idrottsutövare känner att de bidrar till ett gott antidopingarbete genom att lämna dopingprov och är glada att få visa att de är "rena". I de allra flesta fall genomförs dopingkontroller i god anda. Både WADA:s och tillika Antidoping Sveriges ambition är att alla idrottsutövare ska ha genomgått antidopingutbildning innan de blir kallad till en dopingkontroll för första gången. 

Hur en dopingkontroll går till är noggrant reglerat i WADAs internationella standard för dopingkontroll. Kontrollproceduren är även certifierad enligt kvalitetsstandarden ISO 9001:2015. På detta vis ska kontrollproceduren vara rättssäker och se lika ut, oavsett land. Dopingkontrollerna genomförs av särskilt utbildade och legitimerade dopingkontrollfunktionärer. Läs mer om uppdraget som dopingkontrollfunktionär.

Vanligtvis tas urinprov, men även blodprov kan tas vid en dopingkontroll. Dopingproven skickas till Dopinglaboratoriet i Huddinge för analys. Antidoping Sverige gör ca 3 500 dopingtester per år.