Jenny Schulze säger så här. -"Vad som hänt i detalj vet inte vi heller men vi vet en del om autologa blodtransfusioner och varför det kan vara svårt att upptäcka dem med vanliga dopingkontroller. Autolog blodtransfusion är när man tar ut sitt egna blod och förvarar det i kyl (hållbarhet ca 5-6 veckor) eller i frys (hållbarhet många år). Någon dag innan, eller samma dag som en viktig tävling tar man fram blodet, tinar det och för tillbaka det till sin egen kropp. Man får då, under en relativt kort period, flera röda blodkroppar som kan transportera runt mer syre till musklerna och därmed orkar man lite mer och lite längre.
Det finns i dag ingen dopinganalys som kan spåra detta. Det enda vapen vi har är blodpasset, där det syns på blodvärdena när man tar ut blod och när man sätter tillbaka det, men då gäller det att man tar provet väldigt nära i tid man tagit ut eller satt in blodet. När man ska hålla på med en sådan apparat som det innebär att ta ut, centrifugera, frysa ner, förvara och sätta tillbaka blodet i kroppen krävs det att ganska många människor blir inblandade och det blir därmed svårare att hålla hemligt. Det är därför det är så viktigt att vi samarbetar med utredare inom antidoping och i det här fallet även polisen. Vi är ganska säkra på att dessa utövare hade blodpass som har flaggat för konstiga blodvärden och att det kan ha varit en viktig pusselbit i hela utredningen, och det är så vi måste jobba för att upptäcka dessa dopare."
Antidopingorganisationer får inte använda tvångsmedel som att gripa personer, göra beslag eller husrannsakan och ta sig in i byggnader eller rum. Det kan däremot polis göra. Därför kan samarbete mellan antidopingorganisationer och polis vara värdefullt när det är juridiskt möjligt.
Jenny Schulze förklarar vidare. -"Vi kan fälla en utövare enbart på konstiga värden i blodpasset, men det kan ta tid att få ihop så många prover så att man kan bevisa hur och när dopingen ska ha skett. Vi måste också vara 100 % säkra på att variationerna i blodpasset inte beror på andra faktorer som exempelvis höghöjdsträning eller sjukdom. Det finns en dopinganalys på gång som kan detektera om blodet du har i kroppen någon gång varit fryst, men den är tyvärr inte färdig att börja användas av dopinglaboratorierna ännu, men så snart den är det har vi helt andra förutsättningar att upptäcka denna typ av doping."