- Det är fusk att dopa sig. En känsla för ärlighet och rent spel ligger i idrottens natur. Det är meningslöst att tävla om inte alla följer gemensamt uppsatta regler.
- Det är farligt att dopa sig. Det strider mot medicinsk etik och är förenat med stora hälsorisker.
- Det skadar idrottsrörelsens trovärdighet. Doping utgör därför ett allvarligt hot mot idrotten som ungdomsorganisation och folkrörelse.
- Det kan vara olagligt att dopa sig. Att hantera eller inta vissa förbjudna preparat är enligt svensk lag förbjudet och kan ge upp till sex års fängelse.
Idrottsutövare och ledare är skyldiga att känna till dopingreglerna med bland annat WADA:s dopinglista och skyldigheten att ställa upp på dopingkontroll. Även ledare och andra funktionärer omfattas av dopingreglerna, men då handlar det om att man inte får medverka till att idrottare dopas eller försvåra för funktionärer som utför dopingkontroll.
Förberedelser
Det är viktigt att ha koll på dopingreglerna. På Antidoping Sveriges hemsida finns alla dopingregler och mängder med fakta samt frågor och svar. Orientera dig på antidopingsidorna innan träffen.
Det är inte bara att testas positivt för en dopingklassad substans som räknas som en dopingförseelse. Läs mer om de övriga dopingförseelserna.
Under sammankomsten
Gör kunskapstestet med tio frågor som finns på vaccineraklubben.se. Varje gång ett test startas slumpas tio nya frågor fram. Ni kan göra det separat eller tillsammans.
Diskutera och fundera
Samtala med varandra om kunskapstestet.
- Vilka tankar, funderingar och känslor får du kopplat till resultatet?
- Vad vet du nu om antidoping som du inte visste tidigare?
För dig som vill veta mer
Ett bra tips för den som vill lära sig mer är att genomföra e-utbildningen ”Ren vinnare" där man går igenom det som är allra viktigast att känna till. Den består av 7 avsnitt som sammanlagt tar ca 30 minuter att genomföra.