Konsekvenser vid avstängning

Sidan uppdaterades:

För idrottare som blivit avstängda från organiserad idrott till följd av en förseelse mot dopingreglerna finns en del information och regler att förhålla sig till under avstängningsperioden. 

Den som döms för förseelse mot dopingreglerna döms i regel till avstängning. En avstängning kan också få ytterligare konsekvenser såsom diskvalifikation, ekonomiska konsekvenser och offentlig publicering. Finns det fortsatta frågor om vad som gäller vid avstängning efter att ha läst denna sida, kontakta Antidoping Sverige.

Detaljerade regler finns i Idrottens Antidopingreglemente (IDR)

Huvudregel (artikel 10.14.1 IDR) 

En avstängning eller en interimistisk avstängning, dvs en tillfällig avstängning i avvaktan på ett slutligt beslut, innebär som huvudregel att idrottaren inte får delta i någon egenskap i tävling eller annan organiserad aktivitet som godkänts eller organiserats av en Signatärs medlemsorganisation, eller förening eller annan medlemsorganisation inom Signatärs medlemsorganisation (läs Riksidrottsförbundet, nedan RF). Undantaget från denna regel är att idrottaren efter Antidoping Sveriges godkännande, kan tillåtas delta i antidopingutbildning och/eller rehabiliteringsprogram. 

En avstängd idrottare får inte heller delta i tävling som är godkänd eller organiserad av professionell liga eller annan internationell eller nationell Evenemangsorganisation eller delta i en idrottsaktivitet, på internationell eller nationell nivå, som erhållit statligt bidrag.  

Avstängningsreglerna gäller i alla länder och inom alla idrotter som omfattas av Världsantidopingkoden (nedan Koden). Avstängning som utdömts i en idrott ska alltså även erkännas av övriga idrotter i Sverige och globalt.  

Vad gäller för tävlingar?

En avstängd idrottsutövare får inte delta i några tävlingar som anordnas av en, enligt huvudregeln (ovan), nämnd organisation. Detta gäller även internationella tävlingar som anordnas av andra länders idrottsorganisationer om de lyder under Koden. Reglerna gäller även svenska idrottsutövare som tillhör ett internationellt förbund som är signatär till Koden, men som inte har ett specialidrottsförbund tillhörigt RF. 

En avstängd idrottsutövare får inte heller tävla i en professionell liga som inte omfattas av Signatärs behörighet (t.ex. NHL eller NBA) eller delta i ett nationellt eller internationellt idrottsEvenemang, trots att organisatören inte är Signatär av Koden. 

För mer detaljer

Är det tillåtet att träna organiserat?

Nej, en avstängd idrottsutövare får inte delta i organiserad träning, det vill säga träning som t.ex.  specialidrottsförbund, förening/IdrottsAB anordnar och/eller anordnar tider för och/eller bjuder in till. Det omfattar bl.a. träning med föreningen, instruktörsledd träning och träning på idrottsföreningens anläggning (inomhus eller utomhus). 

Är det tillåtet att bedriva personlig träning i en idrottsanläggning?

Nej, en avstängd person kan inte använda en idrottsanläggning som ägs, eller disponeras genom upplåtelse, av en organisation enligt huvudregeln, för personlig träning. Detta inkluderar både faciliteter och utrustning. Detta uttrycks i artikel 10.14.1 IDR, jämförd med artikel 10.14.2 IDR, där det framgår att idrottsutövaren endast kan använda faciliteterna för en organisation enligt huvudregeln efter att tillåtet återupptagande av träning skett, (se artikel 10.14.2).

Är det tillåtet att bedriva personlig träning i en idrottsanläggning?

Nej, en avstängd person kan inte använda en idrottsanläggning som ägs, eller disponeras genom upplåtelse, av en organisation enligt huvudregeln, för personlig träning. Detta inkluderar både faciliteter och utrustning. Detta uttrycks i artikel 10.14.1 IDR, jämförd med artikel 10.14.2 IDR, där det framgår att idrottsutövaren endast kan använda faciliteterna för en organisation enligt huvudregeln efter att tillåtet återupptagande av träning skett, (se artikel 10.14.2).

Kan en avstängd person inneha ett förtroendeuppdrag och/eller vara anställd i en organisation som omfattas av reglerna i IDR?

Nej, en avstängd person kan inte väljas till, eller inneha ett förtroendeuppdrag i, en enligt huvudregeln nämnd organisation. Detta omfattar att verka som tränare/instruktör och idrottsutövarbiträde, men även exempelvis administrativa aktiviteter såsom att tjänstgöra som funktionär, direktör, tjänsteman, anställd eller frivillig i organisationen. Du kan heller inte i formell mening företräda en organisation enligt huvudregeln (se ovan). 

Som ovan angivits kan en idrottsutövare, som undantag från huvudregeln och efter Antidoping Sveriges godkännande, delta i antidopingutbildning och rehabiliteringsprogram. 

När kan en avstängd idrottsutövare börja träna på ett organiserat sätt?

En idrottsutövare som blivit avstängd i 8 månader eller längre kan återuppta träningen under de två sista månaderna av avstängningsperioden. Under den perioden kan idrottaren delta i organiserad träning, använda lokaler, utrustning och faciliteter som tillhandahålls av organisation enligt huvudregeln. En idrottsutövare som blivit avstängd kortare tid än 8 månader kan återuppta träningen när en fjärdedel av avstängningen återstår.

Detta gäller inte de övriga konsekvenserna av avstängningen, som fortsatt gäller till dess att hela avstängningsperioden löpt ut. Läs mer längst ner på denna sida
 

Vad händer om en avstängd person tävlar eller deltar i organiserad träning eller i övrigt bryter mot avstängningsbestämmelserna?

I händelse av förseelse mot reglerna om status under avstängning kommer alla uppnådda resultat i tävling att diskvalificeras. För samtliga förseelser mot avstängningsreglerna tillkommer som huvudregel att en ny avstängning lika lång som den ursprungliga avstängningen gäller från och med att den första avstängningen löpt. Den nya påföljden kan justeras med beaktande av i vilken utsträckning idrottsutövaren eller annan person begått fel samt övriga omständigheter, se artikel 10.14.3 i IDR.