BB240911MT030
Foto: Bildbyrån

Arne Ljungqvists monument avtäcks på Djurgården

Den 11 september kl. 11.15-12.30 avtäcks det andra monument Et Purus, till Professor Arne Ljungqvists ära, under en ceremoni i Galärparken på Djurgården i Stockholm. Evenemanget är öppet för allmänheten. 

Sidan publicerades: Sidan uppdaterades:

Monumentet Et Purus skildrar den klassiska handgesten ”No 1”, som används över hela världen för att markera en seger. Ringen på pekfingertoppen symboliserar att prestationen gjorts med en ren och dopingfri kropp (ett ”öppet fönster” in till en inspekterad och en ren kropp). Monumentet är skulpterat av konstnären Sassona Norton. Den har fått namnet “Et Purus” på latin, vilket betyder “Och ren”. 

Monumentet på Djurgården är den andra i Professor Arne Ljungqvists ära. Det första (Et Purus No 1) blev avtäckt i Monaco av Prins Albert II. Nu är det dags att avtäcka Et Purus No 2 i Arne Ljungqvists hemstad Stockholm inför HM kung Karl XVI Gustav. 

Pionjär inom antidopingarbetet

Arne Ljungqvist är sedan 50 år tillbaka engagerad i antidopingarbetet, både på nationell och internationell nivå. Han är medgrundare till WADA (World Anti-Doping Agency) som bildades 1999 i syfte att harmonisera det globala antidopingarbete och är fortfarande, vid 93 års ålder, en av världens ledande expert inom antidoping. Arne Ljungqvist har under åren varit engagerad i Svenska Friidrottsförbundet, Riksidrottsförbundet och SOK. Idag är Arne engagerad i sin egen stiftelse "Professor Arne Ljungqvists Antidopingstiftelse" (PALJF) och sedan 2021 är han ledamot i Antidoping Sveriges ägarstiftelse, Antidopingstiftelsen

 

Foto: Janajulian.com